Si Ain menjadi anak kepada Pakcik Hussin dan Makcik Faridah :)

Wednesday, May 19, 2010

katak mati terkangkang?

hujan lebat di mlm hari membuatkan aku rasa sejuk dan selesa. x sperti hari² biasa, panas + peluh + melekit + terik + silau n so on..byk lg kalau nak diperkatakan...tapi kesilapan teknikal di waktu ini adelah air yang kering di kolej aku.lantas aku terfikir,


'bagaimana air bole kering pada masa ni?'

sedangkan sebelum ni air yg melimpah ruah keluar dr paip membuatkan kami tak rase dia akan kering lgsung. aku cuba membutakan hati dr terus menerus menanyakan soalan yang tiada jawapannya ni.tetapi kehidupanku bersama senior² akhirnya membuka semula persoalan yg tersemat di sanubari ni.

senior yg sibuk memperkatakan tentang 'kenapa air tiada di kolej seharian' mencetuskan idea aku untuk turut besame join.aku mendengar perbualan mreka 1 per 1.akhirnya!!!


'persoalan yang bermain² di benak fikiranku sudah terjawab!!!'


tersebut adelah kisah disebalik misteri yg mncengkam jiwa kami sekalian,,,

akak 1 : ko tau x npe air x de? agak² ko en, ape yg jd eh?
akak 2 : mne la aku tau.aku x mek port sgt.da x de nk wat cane g.
akak 3 : ko x mek port? means ko x kesah la lau x mnd?
akak 2 : sengal ko ni. aku mnd da la.air kolah td en ade sikit lg.
akak 1 : hohhh pasal tu la air kolah tu kering.ko nye psl la ni!


akak 4 tibe² lalu disebelah gossiperz ni.

akak 4 : weh.korg da tau?
akak 1, 2, 3 : hahhh...apeee??psl air ke?
akak 4 : aku de cite geli kt korg ni...


akak 5 pun menyibuk...

akak 5 : aku dgr kte paip bwh tanah bocor teruk?
akak 1 : yeke? kalo bocor mne air btakung melimpahnye?
akak 3 : ha'ah..betui gak tu. aku x nmpk air pon kt tanah tu.
akak 5 : ni yg aku dgr dr puan la...


akak 4 dgn muka x puas hatinya trus mencelah.

akak 4 : wey.korg ni x tau kes sbna ni.
akak 3 : da tu, cpt aa citenye.
akak 4 : cite dye, ade katak mati lam tangki!
akak 2 : *gulp!
akak 5 : ko tau mne ni..ko bia bena..
akak 4 : aku tau la.aku ikut radicare round td kt tangki tu.
akak 1 : da tu npe x ckp hal sbnanye je?
akak 4 : ko nk sume student geli gleman ke?dgr air yg diorg mnd tu air bngkai katak?
akak 2 : *gulp the double.
akak 4 : ni puan yg suh tuka cite.nk jge hati student.
akak 5 : hampeh nye puan! geli aku...yekss


kembali pada kisah akak 2 yg telah awal mandi.

akak 1 : hah! so, air yg ko mnd td tu air badan katak aa?
akak 3 : hahah...pasni jd puteri katak la ko...wakaka
akak 2 : x gune nye membe.!!



gelak ketawa pecah dr trakea akak² tersebut bergema di depan bilik aku. aku pun turut sama ketawa pecah perut. akak 2 hanya mampu mengembangkan hidungnya smbel menjeling maut pada kami. ahaha



soksek² : hargailah air selagi dia masih ada :)

No comments: